Subnavigatie

Biobased Businesscases Estafette

Noordtij heeft samen met Aanjagers van de Biobased Society het initiatief genomen voor een aantal estafette-bijeenkomsten. Met de provincies Drenthe en Friesland en tal van betrokkenen zijn vier businesscases geselecteerd die nu een stap dichter bij realisatie worden gebracht. En daarmee dragen wij bij aan businesscases die economisch gedreven én zorgvuldig ingebed in de samenleving zijn. Hiermee zetten wij een concrete stap van de biobased economy naar de biobased society!

De afgelopen jaren is veel werk gemaakt van het agenderen van (de kansen voor) de biobased economy in Noord Nederland bij overheden, kennisinstellingen en marktpartijen. Met succes want de aandacht voor de biobased economy is enorm toegenomen.  In De biobased economy in Noord-Nederland, Chemie ontmoet agro  (NOM, december 2011) wordt de Noordelijke Roadmap uiteengezet. Vier pijlers staan daarin centraal:

  • Gewassen beter verwaarden tot eindproducten
  • Bouwen met koolhydraten en eiwitten
  • Groene bouwblokken voor de chemie
  • Vezels en biopolymeren naar toepassing brengen

Hoe breng je die pijlers tot bloei en wasdom? Daar hebben we als Aanjagers duidelijke ideeën over. Samenhangende businesscases, uitgekiende communicatie met vertegenwoordigers uit de samenleving en ‘gevoel’ ontwikkelen voor een economie rond groene grondstoffen zijn een randvoorwaarde voor succes. 

Om daar als ondernemer bij aan te sluiten en concrete plannen vervolgens ook tot ontwikkeling te brengen, is een uitgebreide expertise nodig. De Aanjagers van de Biobased Society hebben die expertise in huis. Daarnaast schakelen we voor de borging, opschaling en profilering van opbrengsten en resultaten het actieve netwerk in, dat zich in het noorden op verschillende niveaus rondom de biobased economy aan het ontwikkelen is.

In lijn met het voorwoord uit bovengenoemd boek van de hand van de Noordelijke gedeputeerden moet nu gewerkt worden aan ‘eendracht’ omdat ‘samenwerking tussen vele partijen de sleutel vormt tot succes’. Als Aanjagers van de Biobased Society nemen Noordtij, Bioclear en KNN graag de handschoen op om de daad bij het woord te voegen. Want dat is wat nu nodig is om ervoor te zorgen dat de kansen van de biobased economy in Noord Nederland gerealiseerd gaan worden.

Terug naar overzicht