Subnavigatie

Afval is grondstof- het echte werk

Voor wie er niets mee te maken heeft klinkt het vaak nog als abracadabra, maar steeds meer producenten en instellingen maken serieus werk van afvalscheiding én van een ketenaanpak. Ofwel: proberen zo min mogelijk afval, resten en overbodige handelingen te hebben bij willekeurig welk fabricageproces of bij etenswaren dan ook. Dat vraagt om nauwe afstemming tussen bedrijven onderling en met consumenten.

Ook de provincie Fryslân heeft ambitieuze doelen over afvalreductie: 25%, zsm. Het Afval Actie Plan zet in op het sluiten van sluiten van de grondstoffenkringloop en op hergebruik van goederen. Zo kan de provincie bedrijven die geïnteresseerd zijn in ketenaanpak facilliteren. Dat vraagt om veel afstemming; om de koers te bepalen en om bedrijven, instellingen en ook consumenten te ondersteunen dan wel te bereiken op een manier die past bij de rol van de provincie. Het is duidelijk dat het werken aan de circulaire economie (want daar gaat het over, uiteindelijk) in z'n kinderschoenen staat, tegelijkertijd nemen allerlei ontwikkelingen verbazend snel een hoge vlucht. Denk bijvoorbeeld aan de samenwerking tussen Philips, Lankhorst en Omrin om een gesloten petflessen-keten in Friesland uit te rollen.

Noordtij levert onafhankelijk advies en gespreksleiding, en voert op kleine schaal onderzoek uit om visies en commitment van betrokken partijen helder in beeld te brengen.

Terug naar overzicht