Subnavigatie

Sterke burgerparticipatie over fusie

Uit de evaluatie van de eerste bijeenkomst voor de inwoners van gemeente het Bildt over fusieplannen: "Maar liefst tweederde van de deelnemers heeft een evaluatieformulier ingevuld. 80% van de mensen die deze vragen beantwoordden vinden dat het de gemeente gelukt is om de inwoners vanavond te raadplegen. De overgrote meerderheid (rond de 90%) kon zijn mening kwijt, vond de avond nuttig en heeft vertrouwen in de manier waarop de gemeente dit vraagstuk aanpakt. Inwoners zijn zeer positief. Men zegt allemaal te begrijpen waar het over gaat. De overgrote meerderheid volgt de stappen die de gemeente zet." Nu een grote meerderheid van de gemeenteraad voor herindeling heeft gekozen, per 2016 in de nieuwe gemeente Noordwest Friesland, worden de tegengeluiden sterker.

Het Bildt mag zich voorstaan op kwalitatieve burgerparticipatie. De weerstand rond de voorgenomen fusie gaat over de herindeling zelf en ook over de vraag om een referendum. Noordtij is langs de zijlijn betrokken en zorgt voor gespreksleiding en advies op de achtergrond, de gemeente zelf maakt werk van inspraak en informatie. In juni 2013 gaat de voltallige gemeenteraad op tour langs de zeven dorpen van het Bildt, plus een slotavond op 26 juni. Tijdens deze Dorpenronde worden de bewoners  geïnformeerd en geraadpleegd. Jaap Jepma van Noordtij zorgt weer voor de gespreksleiding.

Voor wie het Bildt niet kent: de Bildtstar, het Bildts, de kilometerslange dorpen langs de Waddendijk, startpunt van de pelgrimsweg naar Santiago da Compostella- allemaal gemeente het Bildt. Hoe kun je zo'n eigenheid behouden en blijft de nabije band tussen gemeente en inwoners hoog in het vaandel als de gemeente gaat fuseren? Wat betekent fusie voor de economische ontwikkeling van de 15.000-koppen tellende gemeente en kan het Bildt vruchten plukken van de voorgenomen fusie?

Noordtij en het Bildt werken inmiddels al een flink aantal jaren plezierig samen. Bijvoorbeeld tijdens de bewonersraadpleging over de forse bezuinigingen, ontwikkelingen rond krimp en woningbouw, het al dan niet openhouden van het zwembad, en vorig jaar over de fusieplannen (zie de evaluatie hierboven).

Terug naar overzicht