Een bouwsteen voor het basisonderwijs in de Noordoosthoek van Noardeast-Fryslân
Het basisonderwijs in de Noordoosthoek van de gemeente Noardeast-Fryslân staat onder druk. Het is steeds moeilijker voor schoolbesturen om (veelal) kleine (dorps)scholen zoals in de Noordoosthoek in Munnekezijl (40 leerlingen) en Burum (80 leerlingen) open te houden en de kwaliteit van onderwijs te garanderen. Goed gekwalificeerd personeel is moeilijk te vinden en mede daardoor zijn de kosten per leerling hoog. Daar komt bij dat de schoolgebouwen in Munnekezijl en Burum op relatief korte termijn (3 en 10 jaar) aan het einde van hun levensduur zijn. De gebouwen zijn boekhoudkundig afgeschreven en er zijn flinke technische en bouwkundige ingrepen nodig om de schoolgebouwen naar de huidige tijd te halen, voor wat betreft energieprestatie, schone lucht en eigentijdse onderwijswensen.
Aangezien de gemeente Noardeast-Fryslân verantwoordelijk is voor de schoolgebouwen willen ze een goede afweging maken over wat er met de huidige gebouwen moet gebeuren. Is verbouw een optie, of lijkt vervangende nieuwbouw op één of meerdere locaties meer voor de hand? Wat de keus ook is, de investering is hoog en met het oog op de toekomst van de regio is het de vraag waar je dan in gaat investeren. Houd je de kleine scholen overeind of kies je voor een meer regionale oplossing met bijvoorbeeld een gezamenlijke school met een integraal kindcentrum (IKC) en/of een multifunctionele accommodatie (MFA)? Het zijn vragen die om een zorgvuldige afweging vragen en waarover juist de mensen in deze dorpen zo hun ideeën, wensen en zorgen hebben.
Vanuit die gedachte zijn wij gevraagd om gesprekken te voeren met allerlei belanghebbenden uit de dorpen Munnekezijl, Burum, Kollumerpomp en Warfstermolen. Daarnaast hebben we gesproken met bestuurders van de gemeente Noardeast Fryslân en scholenkoepel Arlanta. Op verzoek van de dorpen is aanvullend nog een gesprek georganiseerd met de bestuurder van de Groningse scholenkoepel Quadraten. In al die gesprekken is met elkaar van gedachten gewisseld over de toekomst van goed basisonderwijs voor de regio en de afwegingen over de huisvesting.
Met de opbrengsten uit die gesprekken hebben we uiteindelijk een bouwsteen opgeleverd voor de gemeente Noard-East Fryslân die helpt bij het maken van de goede keuzes en die een open en transparant proces met de omgeving voorstaat. De bouwsteen geeft duiding aan de dilemma’s, afwegingen en verwachtingen waarmee naar de toekomst wordt gekeken en hoe die in meer of mindere mate te overbruggen zijn. Daarmee geeft de bouwsteen handvatten om heldere kaders en randvoorwaarden te kiezen voor de juiste vervolgstappen.